Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Steekmaat verschil acceptabel?

Vraag gesteld door P. Moonen op 28 november 2019

Wisseling van Volvo XC60 bouwjaar 2013 naar XC60T8 bouwjaar 2019. Ik heb Volvo velgen/winterbanden set 235/60r18 waarvan de banden oud en versleten zijn. Kan ik de velgen gebruiken voor mijn nieuwe XC60 (huidige banden 255/45 R20) met nieuwe winterbanden erop?

Het enige verschil wat ik heb kunnen vinden is de ET waarde (oud ET55, nieuw ET50), verder steek, naafdiameter en bouten gelijk.

Volgens steekmaat.nl is een afwijking van 5 mm acceptabel. Is dit zo in mijn geval (ook met mijn T8)?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert
U heeft een nieuwe Volvo XC60 T8 en nog winterbanden op velgen van uw oude Volvo XC60 uit 2013.

Alle specificaties zijn gelijk behalve de ET waarde. De oude velgen hebben ET55 mm en de nieuwe velgen ET50 mm en u vraagt of dit acceptabel is.

Er wordt veel tijd en geld besteed door de fabrikant om een optimele stuurgeometrie voor een auto te ontwikkelen. Als 5 mm verschil niet uitmaakt, had de fabrikant wel een marge aangegeven wat in sommige gevallen ook zo is.

Voor deze auto wordt een ET waarde van 50 mm aangegeven. Bij een ET waarde van 55 mm gaat de velg naar binnen en verandert de stuurgeometrie van de auto. Niemand kan voorspellen wat het gevolg hiervan is. Omdat de velg 5 mm naar binnen gaat, is niet eens zeker of het überhaupt past en of er voldoende vrije ruimte overblijft aan de binnenzijde.

Advies is dan ook om velgen te kopen met de juiste specificaties.
 

Reacties

W. Kojisch

Auteur - 11 juni 2023

Mijn normaale maten van velgen zijn 7,5j et 44. kan ik ook 8j et met waarde 43 hierop zetten. Zonder problemen te krijgen. Mvg

Pieter

ANWB Expert - 14 juni 2023

Ik heb alle mogelijkheden erbij gezocht en helaas kan ik niet anders dan afraden om deze velgen te monteren. Mercedes heeft dergelijke velgen niet aangeboden op de auto dus de kans bestaat dat het niet passen of zorgen voor een ongunstig weggedrag.
De genoemde velgen steken iets meer naar binnen waardoor de kans bestaat dat deze tegen de remklauwen aan komen. Dit moet uiteraard altijd ten alle tijden voorkomen worden.
Een goede uitleg over de remschijven kunt u zien op onze pagina.