Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe accu elke dag leeg, ook na loskoppelen van rode pool

Vraag gesteld door op 21 december 2019

Ik heb suzuki swift bj 2000. Vorig jaar in de winter kreeg ik accu/dynamo problemen. Ik heb daarbij alleen de dynamo (2e hands) vervangen. Hiermee leken toen de problemen mee opgelost.

Paar maanden terug was de auto weer elke keer leeg na 1 dag niet rijden. Dus heb ik een nieuwe (echt nieuw) erin laten zetten. Auto startte natuurlijk elke keer op zonder problemen totdat hij weer leeg was. Je zou dus denken dat het of aan de dynamo ligt of aan iets wat de accu vreet.

Auto heb ik als laatste dan ook opgestart half uur mee rond gereden. Vervolgens getest of de accu is opgeladen en ja hoor hij startte goed op. Daarna heb ik de rode kabel (+) ontkoppeld, in geval dat er iets de accu leeg trekt. Vandaag na 2 dagen start de auto weer niet op.

Wat ik dus niet begrijp is waar het aan kan liggen? En stel het ligt aan de dynamo, de auto startte zelf op met de accu dus hij was niet leeg, en wanneer ik de auto start met startkabel kan ik er gewoon mee rijden, maakt niet uit hoelang. Dus daar klopt ook dan iets niet. En het loskoppelen van de rode kabel op de accu helpt ook niet.

Enig idee waar het aan kan liggen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De accu van uw Suzuki Swift raakt soms leeg. De dynamo is al eerder vervangen en recent heeft u een nieuwe accu.
 
Wanneer u de auto met een volle accu wegzet en vervolgens de plus klem losmaakt, kunnen er geen gebruikers meer actief blijven en stroom afnemen. Wanneer de accu twee dagen later vervolgens tóch leeg is, zou de accu zelf toch echt de oorzaak moeten zijn. Maar meten is weten. De laadcapaciteit van de dynamo kan natuurlijk gemeten worden en de algehele staat van de accu. Maar met een goed werkend laadcircuit blijft de accu als schuldige over. Zeker wanneer na de losgekoppelde pluskabel de boel alsnog dood is.
 
De accu is slechts een paar maanden oud maar wellicht met 1 of 2 jaar garantie waar u op terug kunt vallen.