Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heupgordel oldtimer autostoeltje

Vraag gesteld door op 11 december 2019

Wij hebben sinds kort een Volkswagen Kever uit 1966. Mijn man kan achterin alleen heupgordels bevestigen, er zitten nu nog helemaal geen gordels in. Zijn er autostoeltjes die je vast mag zetten met een heupgordel? Onze kids zijn bijna 4 en 2 jaar en we willen ze graag veilig vervoeren.

Ik heb de ANWB autostoelenlijst bekeken maar ik kom nergens een autostoel tegen die je met een heupgordel kunt bevestigen. Overal lees ik de 3 punts gordel terug. Op forums hebben mensen het over spanbanden maar dat lijkt me ook niet echt veilig en dat zal een verzekeraar wellicht ook niet goedkeuren als er iets gebeurt. Hoe kunnen we dit veilig oplossen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een velige oplossing om uw twee kinderen achterin uw Volkswagen Kever te vervoeren van 1966.

U geeft aan dat er alléén heupgordels beschikbaar zijn om daar de stoeltjes mee te bevestigen en te fixeren. Als eerste vraag ik me wel af hoe die heupgordels bevestigd gaan worden. Gezien de respectabele leeftijd van de Kever verwacht ik niet dat verstevigde montagepunten met gelaste moeren al af-fabriek aanwezig waren in die periode. Dan wordt het bevestigen al gauw een gat boren en de gordel vervolgens simpel met bout en moer vast zetten. En dat is echt onvoldoende voor de krachten die vrijkomen bij een aanrijding of alleen al een noodstop. Ik wil benadrukken dat bij montage van gordels deze wel goedgekeurd moeten zijn én deugdelijk bevestigd. En wat dat laatste betreft is dat eigenlijk alleen wanneer deze voorbereiding al aanwezig is óf een plaatwerker last er een deugdelijke constructie in.

Eigenlijk vindt u in alle handleidingen van kinderzitjes alléén een bevestiging met driepuntsgordel. Simpelweg omdat daar de meeste veiligheid mee gegarandeerd wordt. Een dienstdoende agent zal er wellicht niet veel over zeggen wanneer de heupgordel er voor gebruikt wordt maar ik proef dat veligheid voor u en zeker uw kinderen terecht uw aandacht heeft. Dan moet ik eerlijk zeggen dat 50 jaar terug in de tijd u dan een enorme concessie moet doen op het gebied van veiligheid. Ook wanneer er toch een deugdelijke constructie voor de heupgordel wordt geconstrueerd. Maar door de evolutie van kinderbeveiligingsmiddelen is een veilige toepassing in een klassieker eigenlijk niet mogelijk.