Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie

Vraag gesteld door J.M.H. Kamphuis op 19 december 2019

Ik heb een Mercedes B250e bouwjaar 15-04-2016, gekocht op 7-07-2017. Naast 2 jaar fabrieksgarantie heb ik 2 jaar aanvullende Mercedes Stergarantie bijgekocht. Dus 4 jaar garantie.

Nu is na een melding, dat er een storing in de auto was via het computersysteem, geconstateerd dat de hoogspanningstransformator stuk is en vervangen moet worden. Kosten, schrik niet, € 5200,00. Mercedes wil 75% korting geven, maar dan nog kost dit € 1300,00. Mijn mening is, dat dit binnen de garantietermijn valt en dat alles vergoed dient te worden.
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft in juli 2017 een auto gekocht. Naast de fabrieksgarantie van 2 jaar heeft u aanvullende garantie gekocht. De hoogspanningstransformator blijkt stuk te zijn en moet worden vervangen. De verkoper heeft voorgesteld een korting van 75% te geven op de kosten voor vervanging van dit onderdeel. U vraagt zich af of dit onderdeel onder garantie moet worden vervangen of dat u het aanbod van de verkoper moet accepteren.

Garantievoorwaarden

De garantievoorwaarden die van toepassing zijn zorgen dat enkele werkzaamheden en onderdelen niet onder garantie gerepareerd en/of vervangen hoeven te worden. De hoogspanningstransformator wordt niet genoemd als zijnde uitgesloten van de garantie. Van het defecte onderdeel valt ook niet te verwachten dat dit zou worden uitgesloten in de garantievoorwaarden.

Non-conformiteit

Buiten de voorwaarden zoals overeengekomen, heeft u recht op een product dat voldoet aan de redelijke verwachtingen die u aan dit product mag stellen. Het defecte onderdeel is volgens de technisch experts van de ANWB essentieel voor een normaal gebruik van de auto en geen onderdeel dat aan slijtage onderhevig is.

Conclusie

Ik raad u aan de verkoper te wijzen op de overeengekomen garantievoorwaarden en aan te geven dat u niet akkoord bent met het dragen van 25% van de kosten. De verkoper zal vervolgens moeten aangeven waarom (een deel van) de kosten voor vervanging zouden zijn uitgesloten van de garantie. Naast de overeengekomen garantie heeft u op grond van de wet recht op een product dat voldoet aan de verwachtingen die u hier redelijkerwijs aan mag stellen.

In geval u er onderling niet uitkomt en uw garage is aangesloten bij de geschillencommissie, kunt u uw geschil daaraan voorleggen. Alternatief raad ik u aan uw rechtsbijstandsverzekering aan te spreken.

Voor meer informatie over klachten na aankoop of garantie en garantievoorwaarden verwijs ik u graag naar de website van de ANWB.