Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fijnstoftoeslag

Vraag gesteld door J. Kruit op 2 december 2019

Ook wij hebben brief van belastingdienst gekregen dat wij (ovb) met ingang van 1 oktober 2020 fijnstoftoeslag moeten betalen. Onze Renault Scenic is van maart 2009 en heeft een af fabriek roetfilter. Reden voldoen aan de volgende voorwaarde: "De datum 1e toelating is vóór 1 september 2009 en de fijnstofuitstoot is niet vastgelegd in het kentekenregister van de RDW".

Op de site is inderdaad te zien dat bij uitstoot deeltjes zwaar (v5) "niet geregistreerd staat". Bij v6 staat bij roetuitstoot: 0.51 m-1.

Omdat in de brief de suggestie wordt gewekt dat als je kunt aantonen dat de RDW van onjuiste gegevens uitgaat er een correctie kan plaats vinden, dachten wij dat er een test, keuring zou kunnen worden gedaan om het tegendeel te bewijzen. Aangezien wij met onze auto net aan de verkeerde kant zitten dachten wij misschien het proberen waard.

Vervolgens gebeld met RDW. Hieruit blijkt dat de enige manier om aan te tonen dat de RDW verkeerde waardes gebruikt is een CVO aan te vragen en inleveren.

Onze vraag: kan er ergens objectief gemeten worden hoeveel (zware) fijnstof onze auto uitstoot? Mag een RDW zo maar uit gaan van algemene gegevens, zonder de mogelijkheid te bieden op individueel niveau anders aan te kunnen tonen? Al dan niet tegen betaling?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Kentekenhouders van een auto met af-fabriek roetfilter en een geregistreerde fijnstofuitstoot (deeltjes licht) van 0 gram hebben ten onrechte bericht gekregen van de Belastingdienst over de aangekondigde fijnstoftoeslag. De toeslag is van toepassing voor auto’s die volgens de gegevens op het kentekenbewijs meer dan 0,05 gram/km fijnstof uitstoten.

Uiteraard hebben we daar contact over gehad met de betreffende instanties. Inmiddels is onderkend dat de 0 g/km als “onbekend” was verwerkt, met alle gevolgen van dien. De kentekenhouders die het aangaat krijgen binnenkort van de Belastingdienst nogmaals bericht met de mededeling dat de betreffende auto niet in aanmerking komt voor fijnstoftoeslag.