Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

CVT wel betrouwbaar?

Vraag gesteld door op 16 december 2019

Ik heb een RAV4 2.0 VVT-i op lpg met een CVT op het oog. Wat is de betrouwbaarheid van deze versnellingsbak in het algemeen en dan ook nog i.c.m. een vouwcaravan Rapido van 500 kg? Ik dacht namelijk dat de CVT een zachte dood was gestorven.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een Toyota RAV4 op het oog die ook nog een bescheiden vouwwagen moet trekken.

Reputatie

De CVT heeft misschien een van oorsprong wat gedateerde reputatie tussen alle moderne en razend snel schakelende transmissies van nu. Toch is de CVT nog altijd niet afgeserveerd en dat heeft naast gewicht, ruimte en kosten zeker óók te maken met de betrouwbare reputatie. Misschien niet voor CVT exemplaren uit het verleden maar deze transmissie keuze voor de RAV4 doet geen afbreuk aan de zeer betroouwbare reputatie.

Vouwwagen

Natuurlijk moet je vooraf het karakter van een CVT leren kennen en ook wat functioneren betreft willen en leren waarderen. Niet iedereen is altijd enthousiast over de werking in de praktijk. Maar wat duurzaamheid betreft géén klachten. En de genoemde vouwwagen hangt er min of meer onopvallend achter en zal de Toyota mét CVT daar weinig hinder van ondervinden.