Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bereik na tanken

Vraag gesteld door op 29 november 2019

Ik zit al een half jaar met een vraag waar ik maar geen passend antwoord op kan vinden en die gewoon bizar is.

Ik heb een Opel Astra Station met boordcomputer en display. Ga ik nu mijn tank vol gooien bij Total dan kan ik gemiddeld 589 km rijden aldus de display. Gooi ik de tank vol bij de BP dan staat er 654 km!!??

Ik snap hier werkelijk geen bal van en heb het zelfs gecontroleerd aan de hand van de km stand en het klopt inderdaad. Als ik bij BP tank, heb ik een groter bereik dan elders. Is dit op de één of andere manier te verklaren?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert
U heeft een vraag over de actieradius-indicatie van de boardcomputer in uw auto. Er wordt weergegeven hoeveel kilometer u naar verwachting kunt rijden met de hoeveelheid brandstof in de tank. De indicatie is op basis van het aantal liters in de tank en het brandstofverbruik in het recente verleden. De verwachte actieradius kan tijdens het rijden veranderen en kan zelfs ook hoger worden, bijvoorbeeld als na veel stadskilometers opeens de buitenweg wordt opgezocht.

De boardcomputer kan niet de kwaliteit of samenstelling van de benzine meten. Het verschil in weergave tussen een tank BP of een tank Total moet gezocht worden in het verbruik vóór de tankbeurt of de hoeveelheid liters in de tank. Misschien staat de auto bij de BP iets schuiner zodat er een paar liter meer in de tank gaat, of is de route naar de BP 'zuiniger' dan die naar Total.