Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto in beweging krijgen op startmotor

Vraag gesteld door K.S. Hofman op 21 december 2019

Ik las dat je je auto toch in beweging kunt krijgen als je op een spoor stil komt te staan. En niet door te duwen, maar 'op de startmotor'. Hoe gaat dit, hoe zou ik dit kunnen doen, in geval van nood?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe je een uitgevallen auto, bijvoorbeeld midden op een spoorweg overgang, tóch kunt verplaatsen zonder te duwen.

Wanneer de auto nog wel wil starten kun je in de eerste versnelling permanent startend de auto enigszins in beweging krijgen. Dat zou misschien net genoeg kunnen zijn om je auto daarmee een paar meter te verplaatsen. Dat lukt alleen echter alleen bij de oudere generatie auto's en natuurlijk handgeschakeld. Bij veel auto's van pakweg de laatste 10 jaar is het starten in de versnelling min of meer beveiligd, en moet je bijvoorbeeld de voet op de rem hebben of het koppelingspedaal ingetrapt om de startmotor aan de praat te krijgen.
 
Er is dus inderdaad een trucje maar de vraag is of het met de betreffende auto wel kan. Bij veel auto's lukt het dus niet meer in de versnelling te starten en zal je toch in zo'n situatie éérst jezelf in veiligheid moeten brengen.