Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remschijven Citroen DS3

Vraag gesteld door op 9 november 2019

Mijn auto heeft 81.000 gereden. Nieuw gekocht. Vrijdag een grote beurt waarbij een set remschijven en remblokjes voor vervangen moest worden (425 euro). Kunt u mij zeggen wat de levensduur is van remschijven, en hoe deze door welk remgedrag bv sneller kunnen slijten? We rijden niet in files. Vond de vervanging wel snel plaatsvinden, rekende meer op rond de 110.000 km.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of bij de genoemde tellerstand een set nieuwe remschijven niet erg snel al aan vervanging toe zijn.

Een set nieuwe voorremschijven kunnen aan de orde zijn vanaf 80.000-100.000 km. Natuurlijk zijn er gevallen die pas in een later stadium vervangen hoeven te worden en andere gevallen die eerder aan de beurt zijn. De genoemde kilometerstand is zeker best vroeg maar niet per definitie buitensporig snel. Een motivatie kan ook zijn dat de remblokken aan vervanging toe zijn en dat tegen de tijd dat de remblokken opnieuw weer aan vervanging toe zijn in de tussenliggende periode de remschijven formeel te dun zullen zijn. Om dan een tussentijdse vervanging van de schijven mét noodzakelijk ook nieuwe remblokken (die dan nog best goed kunnen zijn) te voorkomen, is nu vervangen economisch gezien dan toch een logische keuze.

Overigens speelt materiaalkeuze van de autofabrikant ook een rol wat betreft de levensduur van de remmen. Natuurlijk ook de rijstijl en gebruiksomstandigheden, maar harder frictiemateriaal maakt een remblok wel wat slijtvaster maar kan een schijf wel wat sneller laten slijten. Dus merk en type auto kan ook relevant zijn voor de levensduur van dit soort aan slijtage onderhevige onderdelen.