Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Omslagpunt brandstof

Vraag gesteld door op 11 november 2019

Ik wil een andere auto aanschaffen. Nu vraag ik mij af welke brandstof het meest geschikt is voor mij; diesel of lpg. Benzine is volgens mij echt onvoordelig. Ik rij nu diesel maar gezien alle commotie daaromheen twijfel ik om weer een diesel aan te schaffen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt welke brandstofkeuze u het beste kunt maken bij 30.000 km op jaarbasis.

Het omslagpunt tussen benzine en diesel is de laatste tijd sterk gestegen door de verminderde vraag naar tweedehands diesels door onder andere milieuzones en daardoor lagere occasionprijzen. We moeten dus een (nog) hogere afschrijving incalculeren voor de komende jaren.

Extra beperkingen voor diesels, zoals milieuzones, zullen er zeker komen. Met een moderne diesel met tenminste emissieklasse Euro 5 kunt u wel een flink aantal jaren vooruit, maar de restwaarde staat nu al onder druk, en heeft al invloed op de autokostenbegrotingen. Het omslagpunt voor een gebruikte diesel zat jarenlang rond de 15.000 - 17.000 km, nu in 2019 is zelfs bij 30.000 km per jaar benzine nog goedkoper. Wat ons betreft een gegronde reden om de keuze voor benzine tóch te overwegen.

Om een financieel goed beeld te krijgen van de maadelijkse kosten of per kilometer adviseer ik u ons Autokosten programma te raadplegen.  Wanneer u een potentiele benzine én diesel kandidaat selecteert, krijgt u o.a. op basis van uw jaarkilometrage en geplande gebruiksduur een overzicht te zien van de autokosten. Zo heeft u meteen een duidelijke indruk welke brandstofsoort de voordeligste keuze is.