Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto vroegtijdig verkopen na invoeren

Vraag gesteld door op 13 november 2019

Wij hebben 5 jaar in Duitsland gewoond. Nu zijn we weer terug verhuisd naar Nederland en ons leek het met de verhuizing wijs onze VW bus (VW Transporter verlengd, diesel, uit 1998, km stand 138.888) mee te nemen. We hebben de bus ingevoerd bij de douane en RDW.

Nu rijden we zo'n 3 maanden in de bus en hebben we spijt. De belasting is extreem hoog (430 euro per kwartaal) en we halen er qua ruimte niet ons voordeel uit. We denken dat de bus ongeveer 1000 euro waard is (het was/is een schade auto) en zouden hem graag bij een garage inruilen voor een klein autootje.

Nu hebben we vernomen dat wanneer we de bus binnen een jaar verkopen nog extra invoerbelasting moeten betalen. Echter kunnen we niet vinden hoeveel, en of dit ook geldt als we de bus inruilen. We hebben het geprobeerd zelf uit te zoeken maar vinden het erg ingewikkeld. We zoeken daarom iemand die ons advies kan geven.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft onlangs uw VW Transporter als verhuisgoed kosteloos in Nederland ingevoerd. U overweegt de bus vanwege het hoge tarief MRB tóch maar van de hand te doen.

De Belastingsdienst meldt inderdaad als voorwaarde;

  • Hebt u verhuisboedelvrijstelling gekregen? En verkoopt of verhuurt u het motorrijtuig binnen 12 maanden na de registratie in Nederland? Of leent u het motorrijtuig binnen 12 maanden aan iemand? Dan moet u alsnog BPM betalen.

Deze bus van 1998 is echter zodanig op leeftijd dat er géén restant aan BPM openstaat. Dus bij inruil of verkoop hoeft u niet te rekenen op een BPM naheffing.