Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto bij verhuizen naar Belgie

Vraag gesteld door op 22 november 2019

Wij gaan in maart 2020 verhuizen naar België. Wat is de procedure met betrekking tot het meenemen van onze Nederlandse auto naar België, het rijbewijs, verzekeringen en belastingen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de procedure is met betrekking tot de auto wanneer u naar België verhuist.


De ANWB beschikt niet over informatie over dergelijke procedures om buiten onze landsgrenzen een auto aldaar in te voeren. Elk land heeft daar immers z'n eigen inschrijvingsprocedure voor en we hebben daar per individueel land geen inzage in. Een algemene regel is wel dat er bij een verhuizing binnen de EU geacht wordt binnen 6 maanden het kenteken te wijzigen voor het betreffende land, en dan regelt men automatisch de uitschrijving in Nederland, ook wat betreft de Motorrijtuigenbelasting. Informeer wel bij uw verzekeraar hoe lang uw auto verzekerd blijft wanneer u zich definitief vestigt in België. Dat is meestal hooguit maar een paar maanden. Ik kan u verder voor alle aanvullende info verwijzen naar de pagina ''Uw auto inschrijven in een ander EU-land – België''.

Overigens kunt u gewoon met uw Nederlands rijbewijs blijven rijden in België zolang deze geldig is. Op het moment dat het rijbewijs verloopt moet u vervolgens een nieuwe aanvragen in België.