Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Versleten wiellager invloed op slijtage banden?

Vraag gesteld door op 30 oktober 2019

Sinds 2 maanden heb ik ontzettend last van een zoemend geluid links én rechts bij mijn auto aan de voorzijde. Ik wist al dat mijn banden redelijk versleten waren en dat er misschien wel iets mis kon zijn met de wiellagers.

Nu heb ik gisteren vrij dure, 4 nieuwe banden van Michelin laten monteren en het geluid is bijna weg. De wiellagers zijn inderdaad versleten. Voor de wiellagers kan ik over 2,5 week pas terecht.

Nu is mijn vraag: Krijg ik geen slijtage aan mijn nieuwe banden door de versleten wiellagers?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of banden ook sneller slijten wanneer de wiellagers hoorbaar zijn.

Versleten en hoorbare wiellagers hebben geen nadelig effect op de banden. Echter in een vergevorderd stadium kan er speling op een wiel komen met als gevolg afwijkende wielstanden en ongelijkmatige slijtage van de banden. In een nóg verder gevorderd stadium zou het lager zelfs nog kunnen vastlopen met ook nog extra prijzige gevolgschade.

Maar ik heb echter de indruk dat het ''slechts'' nog om een bijgeluid gaat en dat haast nog niet heel erg geboden is. De garage had u anders niet pas over twee en halve week laten terugkomen. Dus in een nog relatief onschuldig stadium zie ik zeker geen gevaar voor de banden maar wel met het advies niet méér te rijden dan strikt noodzakelijk.