Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Sneeuwkettingen op Renault Captur met 17" wielen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 17 oktober 2019

Ik heb recent een Renault Captur, type Intens, gekocht van 1 jaar oud (bouwjaar 2018) met kenteken ZK-184-F.  De bandenmaat van deze auto is 205/55/17 en heet dus 17 inch wielen. Inhet bijbehorende instructieboekje staat op pagina 5.13 een waarschuwing te weten: 17" wielen zijn niet geschikt voor sneeuwkettingen! Indien uw sneeuwkettingen wilt gebruiken zijn er speciale maatregelen nodig. Kunt u mij aangeven waardoor dit wordt veroorzaakt en wat die speciale maatregelen zijn? Overigens zijn andere typen van de Captur uitgerust met 205/60/16 banden en hebben dus 16" wielen. Deze banden hebben dezelfde breedte en vrijwel dezelfde hoogte en omtrek. Ik vind het dus vreemd dat de waarschuwing alleen voor 17" wielen geldt.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt zich af waarom de 17'' wielen van uw Renault Captur niet geschikt zijn voor sneeuwkettingen en de 16'' versie met gelijke breedte wél.

Eigenlijk zijn de twee maatvoeringen nagenoeg identiek en ontgaat mij ook de reden waarom dat juist bij 17'' niet zou kunnen. Onze sneeuwkettingen leverancier geeft overigens wel één ketting op maar met de aanvullende opmerking; ''Deze aanbeveling is gebaseerd op onze ervaring, maar het is absoluut noodzakelijk om de gegevens van de fabrikant van het voertuig te overwegen!''.

Maar eerlijk gezegd heb ik ook niet de vinger kunnen krijgen op de reden waarom. De enige verklaring zou kunnen zijn dat er bij 17'' sprake is van een 7J velgbreedte en bij 16'' 6,5J. De ketting zou dat aansluitend op de velgrand bij 16'' een fractie meer bewegingsvrijheid kunnen hebben in de wielkasten.