Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schoonmaken motor en brandstof systeem

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 oktober 2019

Ik bezit een Auris hybride december 2015. Men adviseerd nu bij een grote grote beurt het brandstofsysteem schoon te maken € 23,95 en de emissie service €49,95 zijn de handelingen nodig ? Het aantal kilometers is 45.000. Het verbaast mij enigszins dat men dit gaat adviseren bij de moderne motor. Bij navraag Louwman academie krijgt men geen antwoord en verwijst men naar de dealer (ook Louwman). Wat is uw advies in deze?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of het nodig is bij iedere beurt een brandstofsysteemreiniging te laten uitvoeren. Vermoedelijk doelt u op een toevoeging in de tank.

Voor een auto die incidenteel gebruikt wordt bij voornamelijk korte ritjes zou het nog functioneel kunnen zijn. Maar de hoge kwaliteit brandstof (E5 of indien geschikt eventueel E10) heeft voor de moderne auto geen toevoegingen nodig.
Het jaarlijks toedienen van een dergelijk middel heeft wat mij betreft ook eerder een omzetverhogende functie dan technisch relevant. Zeker wanneer de Auris frequent wordt gebruikt en niet alleen voor een incidenteel ritje naar de plaatselijke supermarkt. Dan vind ik het wél een preventief nuttige ingreep.
Misschien kan de dealer nog concreet motiveren waarom dat juist nodig is. Ik herken dit ook niet als een typisch Auris noodzakelijke ingreep.