Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rammelende distributieketting na 30000 km Nissan Xtrail

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 18 oktober 2019

Ik heb een 2.5 jaar oudde Nissan Xtrail waar voor de 2e keer na minder dan 30.000km de spanners van de distributieriem kapot zijn, resulterend in een rammelende motor. Het valt nog onder garantie en de garage vervangt de riem en spanners. De onderliggende oorzaak is niet bekend, daardoor is mijn zorg dat over een jaar/30.000km het euvel terug is. Heeft iemand een idee waarom zo snel een kettingspanner kapot kan gaan?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak zou kunnen zijn van een rammelende distributieketting die na 2,5 jaar voor de tweede keer vervangen moet worden.

Ik herken het omschreven probleem eerlijk gezegd niet en soortgelijke meldingen zijn bij ons niet bekend. In zekere zin wel een geruststellende gedachte maar van twéé stuks defecte spanners kan je ook weer niet zeggen dat dit een incidenteel gebrek is. Ik begrijp derhalve uw argwaan maar een concrete oorzaak heb ik niet kunnen vinden. Dat zou u wel van uw dealer mogen verwachten om daarmee misschien ook uw zorg weg te kunnen nemen. Misschien is er inmiddels sprake van een modificatie aan spanner en/of ketting en was er misschien een ondeugdelijke serie. Maar het lijkt me méér dan logisch wanneer u bij uw dealer doorvraagt. Want misschien is de defecte spanner het gevolg van een daaraan voorafgaande oorzaak.waar nog te weinig aandacht naar uitgaat.