Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Private lease goedkoper dan Autokosten?

Vraag gesteld door M. Huernink op 3 november 2019

Vraag: welke kosten zitten niet in ANWB Private Lease verwerkt, die wel opgenomen zijn in ANWB Autokosten berekenen?

Voorbeeld: Ford Focus Wagon

  • Autokosten berekenen geeft: €711 /maand
  • Private Lease geeft aan: €456 /maand

Ik heb de condities gelijk getrokken: 5 jaar (60 maanden) 27.500 km (25.000 - 30.000) per jaar. Als basis voor de berekening zocht ik een hele jonge tweedehands auto en nam daarvan het kenteken (G-351-GN). De auto kenmerken nam ik over in de aanvraag private lease.

Achtergrond

Ik rijd een leaseauto (Volvo V40 D2) en de lease eindigt over twee maanden (16-jan-2020). Weer deze Volvo leasen kan niet, want Volvo maakt die niet meer. Dus zocht ik uit wat het zelf rijden ervan zou kosten en daar schrok ik van. Meer dan de lease en de bijtelling leek, zelfs al is de auto vijf jaar oud. Dus keek ik verder. Ik heb voor enkele tweedehands auto's "ANWB Autokosten berekenen" uitgevoerd.

Omdat de kosten steeds wel hoog lijken, ben ik vervolgens gaan kijken naar ANWB Private lease. Tot mijn verbazing lijkt dat structureel goedkoper dan een tweede hands kopen en rijden. Nu vermoed ik dat ik een fout maak. Vandaar mijn vraag met voorbeeld.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een vraag over de autokosten volgens onze autokosten berekening en Private Lease. In de autokosten berekening zijn alle kosten opgenomen. Bij Private Lease  komen de brandstofkosten er nog bij. Als u bij de Private Lease kosten de brandstofkosten optelt, komen de bedragen dicht bij elkaar.