Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Camper uit Duitsland importeren

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 oktober 2019

Ik heb een camper gekocht in Duitsland die ik vlgd week op ga halen. De Duitse eigenaar kan voor een 5 daags exportkenteken zorgen. Is er een verschil juridisch gezien met een 14 daags kenteken? Of is de duur het enige verschil. Ik wil voorts de camper in NL rechtstreeks naar de stalling rijden en dan pas bij de RDW aanbieden in mei 2020 ivm de BPM. Hoe kom ik verantwoord Nederland in en door?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

Het rijden met een buitenlands kenteken in Nederland levert 2 problemen op.

De belastingdienst staat niet toe dat u als Nederlands ingezetene in Nederland met een buitenlands kenteken rondrijdt. U bent namelijk MRB en BPM plichting. Het is wel mogelijk om hiervoor kortstondig vrijstelling aan te vragen (maximaal 2 weken) De belastingdienst stelt wel dat u voordat die termijn afloopt aangifte moet doen voor BPM en MRB. Alsnog moet u dan BPM en MRB betalen vanaf de dag dat u het voertuig in Nederland gebruikt. Zie hiervoor deze link

De RDW stelt dat indien u een voertuig gekocht heeft in een ander EU of EVA –land en daarmee  wil gaan rijden in Nederland u bij de RDW een Nederlands kenteken moet aanvragen. U kunt hiervoor wel een Nederlands eendagskenteken aanvragen.  Dit is geldig op de dag van keuring.  Zie hiervoor deze link.

U kunt wel direct naar een keuringsstation rijden met een geldig buitenlands kenteken maar dan nemen ze daar uw papieren in en heeft u alsnog een eendagskenteken nodig om zonder buitenlands kenteken naar huis te kunnen rijden.

Op het moment dat u de kampeerauto pas op een later tijdstip wil invoeren vanwege de BPM kunt u dus niet eerst naar uw huisadres rijden. Dan moet de kampeerauto op een trailer of auto-ambulance vervoerd  worden naar uw stalling en moet u op de dag van de keuring alsnog een eendagskenteken aanvragen.

Het juridische verschil tussen een Kurzzeitkennzeichen en een ander exportkenteken maakt dus eigenlijk niet zo veel uit in dit geval. In Duitsland is voor particulieren alleen een Kurzzeitkennzeichen te krijgen.