Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toeslag wegenbelasting dieselrijders 2020

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 2 december 2019

Wij hebben bericht gehad dat we per 1 januari 2020 fijnstoftoeslag moeten gaan betalen. Onze Volvo S40 is van 2008 en heeft een af-fabriek roetfilter. Bij de RDW is de uitstoot deeltjes zwaar niet geregistreerd en bij licht staat 0. Kan ik aantonen dat de uitstoot onder de norm blijft en zo de toeslag voorkomen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Kentekenhouders van een auto met af-fabriek roetfilter en een geregistreerde fijnstofuitstoot (deeltjes licht) van 0 gram hebben ten onrechte bericht gekregen van de Belastingdienst over de aangekondigde fijnstoftoeslag. De toeslag is van toepassing voor auto’s die volgens de gegevens op het kentekenbewijs meer dan 0,05 gram/km fijnstof uitstoten.

Uiteraard hebben we daar contact over gehad met de betreffende instanties. Inmiddels is onderkend dat de 0 g/km als “onbekend” was verwerkt, met alle gevolgen van dien. De kentekenhouders die het aangaat, krijgen binnenkort van de Belastingdienst nogmaals bericht met de mededeling dat de betreffende auto niet in aanmerking komt voor fijnstoftoeslag.