Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rempedaal trillingen tijdens rijden

Vraag gesteld door B. van der Velde op 14 oktober 2019

Ik heb een Volvo v50 2.0d 220000km uit 2007. Tijdens het rijden trilt mijn auto. Vooral tussen 60-90kmh in de 4e en 5e versnelling is het beste waarneembaar. De trilling voel ik voornamelijk bij belasting. Laat ik het gas los of trap ik de koppeling in dan is het trillen schudden weg.

De garage vermoedt het 2massa vliegwiel. Als ik nu tijdens constante snelheid mijn voet op het rempedaal leg voel ik deze trillen. Op het koppelingspedaal voel ik dan niets. Ook wegrijden zonder gas bij te geven gaat prima en zonder schokken. Nu twijfel ik dus of het vliegwiel de boosdoener is. Heel soms schudt de auto ook bij het optrekken.

Enig idee wat het kan zijn en hoe ik dit kan controleren? Wielen zijn trouwens gebalanceerd. En voel niets geen trillen in het stuur. Druklaagtechniek hoor je wel bij bediening koppeling.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een bepaalde trilling die u bij uw Volvo opmerkt.
 
Het versleten tweemassa vliegwiel is wel vaker een bron voor vervelende trillingen. Dus die vermoedelijke diagnose van uw garage is zeker niet vreemd. Maar op basis van uw omschrijving ben ik geneigd toch wat meer richting een aandrijfas probleem te denken. Met name een van de homokineten waarbij er sprake kan zijn van een inwendige slijtage. Vooral ook omdat u ook iets lichts voelt in het rempedaal en dat lijkt me wat meer vanuit de aandrijflijn te ontstaan. En na 220.000 km zou ik een versleten homokineet ook niet als buitensporig willen beschouwen.

Misschien kunt u eens op een parkeerterrein met uiterste stuurstand naar links een rondje rijden met wat gas erop en vervolgens ook rechtsom. Misschien hoort u dan een tokkelend bijgeluid. Dit zou een bevesting kunnen zijn van een homokineet probleem. Maar op basis van uw omschrijving gaat mijn eerste gedachte wat meer uit naar een aandrijfas en wat minder richting het vliegwiel.