Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motorlampje gaat telkens aan

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 9 oktober 2019

Ik kreeg op maandag 30 september j.l. een storing in het motorlampje toen ik wegreed. Hij begon eerst enkele seconden te knipperen en vervolgens brandde hij de hele tijd. ANWB kwam langs en las de auto uit. Cylinder 2 was uitgevallen en het probleem dat de ANWB-medewerker meegaf was dat na het uitlezen waarschijnlijk de bobine kapot was. Zijn advies was om gelijk alledrie de bobines te vervangen en daarbij ook de bougies.

Op de terugweg, namelijk van mijn werk naar huis begon op de helft (uur rijden ong.) het lampje weer te branden en ben ik naar een BOVAG vakgarage gereden. Hun hadden op dinsdag na het uitlezen alledrie de bobines vervangen en ook de bougies (dit waren imitatiebougies). Woensdag geen problemen gehad op weg naar mijn werk. Vrijdagochtend begon wederom het lampje van de motor eerst te knipperen en vervolgens sprong hij weer aan. Toen ben ik in de ochtend weer naar de garage gereden hebben ze een reiniging door de motor gespoten. Uiteindelijk heb ik vandaag 9 oktober een originele bobine bij de 2e cylinder geplaatst (na het uitzetten en weer aanzetten van de auto is de storing overigens verdwenen), maar vanavond op de terugweg weer hetzelfde probleem.

Inmiddels ben ik ten einde raad. Ik heb al flink wat uitgegeven aan de reparatie (plus minus 350 euro) die het probleem niet heeft verholpen.

Hebben jullie misschien een idee waar dit probleem nu kan liggen nu de bobines en bougies vervangen zijn en deze reparatie waarvoor ik betaald heb, maar niet het probleem verholpen heeft; is voor zoiets een wettelijke regel dat je het geld terug kan claimen oid?

Hebben jullie tips of iets anders wat ik zou kunnen doen? Alvast bedankt.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Het motormanagementlampje van uw auto ging branden en de Wegenwacht had het vermoeden dat de bobine van de 2e cilinder stuk was.

Verder heeft de Wegenwacht aangegeven dat, als de bobine inderdaad stuk is, het verstandig is om gelijk alle 3 de bobines en de bougies te vervangen. U geeft niet aan welk merk en type auto het betrft en wat de kilometerstand is. Een Vakgarage heeft de auto op dinsdag uitgelezen en 3 bobines en 3 bougies vervangen. Vrijdag ging het motormanagementlampje opnieuw branden en heeft de garage een motorreiniger ingespoten.

U zult met de auto terug moeten naar de vakgarage. Er zal opnieuw diagnose gesteld moeten worden wat op dit moment het probleem veroorzaakt. Zou nog eenbougiekabel kunne zijn maar ook een injector of een probleem met de kleppen of timing.

Pas na onderzoek is vast te stellen of de bobines en bougies ten onrechte vervangen zijn.
De huidige problemen kunnen ook een gevolg zijn van een slecht werkende bobine.