Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Midden demper vervangen, lawaai uit uitlaat

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 oktober 2019

Een paar weken geleden is in mijn Opel Astra uit 1997 de middendemper vervangen. sindsdien maakt de auto een diep luid brommend geluid bij 900 en 1500 toeren. Erg vervelend omdat dit stationair en een veel gebruikt toerental betreft. Ook voel je duidelijk de stoel hoogfrequent trillen op sommige toerentallen wat niet comfortabel is. Bij de vorige demper was dat niet het geval.

Ik ben hiervoor  teruggeweest en de garage zegt dat dit na een tijdje over gaat omdat het dempingsmateriaal zich moet zetten en dat kost tijd. Is dat echt zo, of is de gemonteerde demper eigenlijk niet geschikt voor mijn auto? Ik wil niet later tot de conclusie komen dat ik geen garantie meer heb.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De motor van uw Opel Astra motor produceert een nadrukkelijker brommend geluid dan voorheen na een onlangs vervangen tussendemper.

De verklaring van de garage kan inderdaad van toepassing zijn. Wanneer het dempende materiaal wat verzadigd raakt kan het geluid wat gaan afnemen. Het verschil heeft weldegelijk ook te maken met de kwaliteit van de gemonteerde demper. Er zijn 'n paar verschillende leveranciers van uitlaatdelen en dan kan de prijs/kwaliteit ook een rol gaan spelen. De keuze voor een originele demper is dan vaak de beste maar met een ander prijskaartje. In de aftermarket is de prijs vaak meer doorslaggevend en duurzame kwaliteit is minder relevant. Maar wat lichtere en goedkopere materiaalkeuze kan een verklaring zijn voor een meer nadrukkelijkere brom afkomstig van deze tussendemper.