Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie bij een 2e hands auto kopen

Vraag gesteld door C. de Man op 13 oktober 2019

Afgelopen week kwam ik bij het zoeken naar een 2ehands auto een nieuwe variant van garantie bij een 2ehands auto kopen tegen. Buiten de variant Bovag garantiebewijs en de Ford garantie die ik 12 jaar geleden op mijn huidige auto heb moeten bijkopen, loop ik nu bij een autobedrijf in Goes tegen een voor mij nieuwe variant op. Wij kunnen een auto daar kopen, maar garantie kunnen we erbij kopen en komt bovenop het bedrag wat we voor de auto moeten betalen. Naam: “Autotrust garanties". Meerdere varianten voor verschillende hoogtes van de garantie. Ik ben de garantieverzekering ook bij andere auto verkoopbedrijven tegen gekomen.

Maar je betaalt de garantie natuurlijk wel zelf. Mijn vraag is, kent u deze garantie en hoe staat het bij jullie bekend? Via hun eigen portaal zijn er hele tevreden en ook ontevreden klanten. Maar wat is zo’n eigen portaal met reacties waard? Als je een grote reparatie hebt binnen de garantietermijn moet Autotrust eerst gewaarschuwd worden en wordt de wagen naar een garage van hun keuze gebracht. Gelezen van een man die een reparatie had en die behandeld werd in Zoetermeer, en uiteindelijk omdat het in Zoetermeer niet lukte de wagen naar een Gronings garagebedrijf is gebracht, waar die dan wel naar volle tevredenheid van de klant was behandeld.

Ik heb er zelf weinig verstand van, daarom vraag ik u er naar te kijken en uw licht op te steken, als u de garantie verzekering al kent, des te beter en ik hoor graag wat uw bevindingen zijn. Want dan ga ik wel of niet naar Goes om de wagen te bekijken. Mocht u de garantieverzekering niet kennen zou ik het prettig vinden dat u zich erin verdiept en later ook voor andere leden een oordeel over hen hebt.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over de garantie die u kunt afsluiten bij de aankoop van een nieuwe auto. Het betreft een garantie bij Autotrust. Deze garantie bestaat al langere tijd en is ons inderdaad bekend. Wij houden geen klachten of ervaringen bij van dit product. Wel wil ik u op een aantal dingen wijzen.

Als u een auto koopt waarbij de garantie door de garage zelf wordt afgegeven, bijvoorbeeld een Bovag garantie, dan heeft u te maken met één tegenpartij in geval van een gebrek. U kunt de garage dan op grond van de garantie of op grond van de wet aanspreken. Of een gebrek onder garantie valt, bepalen de garantievoorwaarden.

Naast de garantie is er de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf. Tevens moet het gebrek bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan mag worden aangenomen dat dit het geval is. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan. Ontdekt u het gebrek na deze zes maanden dan zal in ieder geval moeten worden aangetoond dat de auto normaal is gebruikt en naar behoren is onderhouden.

Uw rechten worden zonder garantie dus vooral bepaald door de leeftijd enz. van de auto. Maar het is goed om te weten dat u ook zonder garantie bepaalde rechten heeft.

De voorwaarden van autotrust bepalen wat onder die garantie valt. Het is dus zaak om deze goed te lezen voordat u deze garantie afsluit. Bovendien is het goed om te weten dat er bij een dergelijke garantie twee partijen zijn, namelijk Autotrust en de garage. Dat kan een eventuele claim wel lastiger maken. Een ander nadeel ten opzichte van bijvoorbeeld de Bovag garantie, is dat u bij een garantie van Autotrust niet naar de Geschillencommissie kunt, terwijl dat met een Bovag garantie wel mogelijk is.

Zoals u aangeeft, zullen er mensen tevreden zijn, maar ook ontevreden. Dat geldt voor elke garantie, ook voor de Bovag garantie. Ik kan dan ook niet zeggen dat deze garantie niet moet afsluiten. Die keuze is aan u. Maar de door mij hierboven genoemde nadelen zijn wel iets om mee te nemen in uw overweging.

Voor uw rechten bij aankoop verwijs ik u graag naar de informatie hierover op onze website.