Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

DOT nieuwe band

Vraag gesteld door P. Kuijf op 8 oktober 2019

Gebruik gemaakt actie ANWB bij Kwikfit GoodYear Vector 4 seasons Gen-2 XL 81T. - 165/60/15 - Toyota Aygo, kenteken X. Vandaag gemonteerd en thuis kwam ik er achter dat tenminste 1 band een DOT code heeft van 0618 en 1 andere is van 2019. Bij 2 kan ik het niet zien, zit aan de binnenzijde band. Navraag Kwikfit, is een band van meer dan een jaar oud.... Kunnen ze banden leveren tot productiedatum 3 jaar terug? Ik ben het hier niet mee eens, klopt dit wel? Banden zijn gemonteerd bij Kwikfit Hoofddorp. Heb ook een mail gestuurd naar klantenservice Kwikfit maar nog geen antwoord.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de productie datum van één onlangs gemonteerde 4-seizoenenband die uit 2018 stamt.

De bandenbranche organisatie Vaco gaat zelf uit van een maximale leeftijd van 3 jaar en adviseert zijn leden oudere banden niet als nieuw te verkopen. De ANWB is zelfs van mening dat een band met een productiedatum van 2 jaar of meer niet als nieuw aangeboden én als zodanig gefactureerd zou mogen worden.

Ik wil wel benadrukken dat een zorgvuldig opgeslagen band na 5 jaar nauwelijks iets laat merken van veroudering. De opslag van een band is echter niet altijd overal gelijk. Het monteren van een oude band zou wat mij betreft alleen met medeweten van de klant én voor een gereduceerde prijs mogen plaatsvinden. Maar een band geproduceert in de 6e week van 2018 is wat ons betreft een nieuwe band, mits natuurlijk zorvuldig opgeslagen zoals dat absoluut in de grote bandenmagazijnen het geval is.