Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Daglichtverlichting

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 oktober 2019

Ik heb een Renault Kadjar en in de verlichting-auto-stand brandt mijn daglichtverlichting, echter mijn achterlichten niet. Ik zie dat dat bij andere auto's anders is. Eigenlijk lijkt het me veiliger als mijn achterlichten altijd aan zijn samen met de daglichtverlichting aan de voorzijde.

Ook als mijn verlichtingautomaat besluit om dimlicht aan te zetten (donker of lage zon) dan gaat het cockpit-LCD-scherm in de nachtstand. En dat zorgt ervoor dat bij een lage zon het scherm niet meer afleesbaar is. Ik zou dit ontkoppeld willen zien. Is daar een mogelijkheid voor of is dit een manko?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat de achterlichten van de dagrijverlichting van uw Renault Kadjar niet meebranden. Het lijkt u veiliger wanneer deze wél meebranden.

Niet iedere automobilist realiseert zich dat dagrijverlichting geen ‘gewone’ verlichting is. Dagrijverlichting is in 2011 ingevoerd op nieuwe automodellen. Deze verlichting - vaak bestaande uit led-lampen – verhoogt de zichtbaarheid voor het tegemoetkomend verkeer en levert zo een bijdrage aan de verkeersveiligheid. De verlichting gaat automatisch aan als de auto start. De achterlichten van de auto branden dan echter niet en daar zijn automobilisten onvoldoende op bedacht.

Gelukkig is uw omschreven klacht al eerder erkend en zijn er inmiddels maatregelen getroffen en worden bij de meeste nieuwe auto's vanaf 2015 wél de achterlichten bekrachtigd. Daarmee is in ieder geval het probleem niet brandende achterlichten opgelost, echter niet voor de eerdere generatie DRL voertuigen.

Wat echter blijft is dat als het donker wordt en bij slecht zicht moet de automobilist zélf alert zijn om ook de gewone verlichting aan te zetten. Uiteraard zijn er ook veel auto's met een automatische schakeling van dimverlichting. Maar bij slecht zicht zoals bij ernstige regenval of mist werkt dat in veel gevallen niet en moet deze verlichting tóch handmatig ingeschakeld worden. Wanneer het van dagrijverlichting (bedacht voor tegemoetkomend verkeer!) wenselijk is dat de achterlichten meebranden, is dat feitelijk in een situatie wanneer dimverlichting wenselijk of zelfs verplicht is. Zoals bij ernstige regenval of mist.

Of de dimmende stand van het LCD scherm uitgeschakeld kan worden heb ik niet kunnen achterhalen. U zou wel kunnen proberen of het effect heeft wanneer u aan de weerstand knop draait van de instrumentenverlichting. Deze zit links, boven de motorkap ontgrendeling. En anders zou u nog kunnen informeren of dealer softwarematig iets kan aanpassen.