Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden

Vraag gesteld door R. Voogelaar op 4 oktober 2019

Mijn winterbanden van eind 2011 (Dunlop winter response) zijn optisch nog in prima staat en hebben ongeveer 32000 km gelopen. Ik vroeg me alleen af of het nog veilig is (aangezien ze nu 8 jaar oud zijn) er nog een winter mee door te rijden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of uw Dunlop winterbanden na 8 jaar nog wel geschikt zijn voor gebruik.

Wat ons betreft is de leeftijd van een band niet bepalend voor de levensduur en het moment van vervanging. De staat en conditie is het criterium. Wanneer de banden er optisch ongeschonden uitzien, dus géén overmatige droogtescheuren, uitstulpingen en ander beschadigingen, is vervanging nog niet aan de orde.

De profieldiepte is wel uiteraard een bepalende factor. Wanneer de winterbanden ook daadwerkelijk onder zware winterse omstandigheden moeten presteren, bijvoorbeeld in een wintersport gerelateerde omgeving, zou je bij minder dan 4 mm profiel wel tot vervanging over moeten gaan. Feitelijk omdat de winterse prestaties van de band dan wel een stuk minder zijn en sommige landen deze banden dan ook niet meer als winterbanden geschikt achten. Maar voor een Hollandse of elders zachte winter zou je bij minder profiel dan 4 mm daar best nog een voordeel aan kunnen hebben en is weggooien zonde. Tot een profieldepte van 2 mm. Dan is het einde wel in zicht.

Ik wil overigens nog wel benadrukken dat door veroudering van het rubber na een jaar of tien de eigenschappen van een band wel behoorlijk terrein verloren hebben. Dat is dus wel een leeftijd waar vervanging wél overwogen moet woren. Niet dat de banden dan onveilig zijn maar de prestaties zijn duidelijk wel minder.