Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke benzine voor Alfa Giulia 1969?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 26 september 2019

Ik heb een Alfa Giulia Junior GT 1300 uit 1969 en ik wil weten welke benzine ik moet tanken en welke en hoeveel toevoeging ik daar bij moet doen?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt welke brandstof u moet tanken in uw klassieke Alfa Giulia van 1969.

In ieder geval geen E10 die u binnenkort definitief verplicht aan de pomp gaat vinden. Die verplichting in Nederland houdt niet automatisch in dat Euro95 vervangen wordt door E10 maar dat Euro95 (de huidige E5) en E10  naast elkaar zullen worden aangeboden.

De meeste tankstations hebben 2 ondergrondse opslagtanks voor benzine’s, nu vaak één voor euro 95 en één voor een Premium Brandstof met octaangetal 98. Een extra opslagtank plaatsen is behoorlijk prijzig en zeker niet alle tankstations zullen die investering kunnen of willen doen. Dan wordt het kiezen of ze naast E10, een premium brandstof SUPERPLUS 98 (E5) of euro95 (E5) willen aanbieden. Voor uw klassieke Alfa zou ik echter bij voorkeur ethanolvrije brandstof nog het meest willen aanbevelen.

Ethanol vrije brandstoffen

De brandstoffen Competition 102 van Salland Olie (onder meer verkrijgbaar bij de stations van Firezone) en BP Active Ultimate 98 zijn vrij van ethanol. Dat zijn de enige twee ethanolvrije benzinesoorten die in Nederland verkrijgbaar zijn, voor zover wij kunnen nagaan. Een disclaimer is namelijk op zijn plaats, want niet elke oliemaatschappij vermeldt deze informatie in hun productinformatie. Van BP bijvoorbeeld hebben wij bovenstaande info van de manager Communications & External Affairs.