Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volvo uit Italië

Vraag gesteld door R. Nelissen op 28 september 2019

Ik wil een Volvo kopen uit 2000 met 229.000 op de teller. Hij is bij 160.000 op de teller geïmporteerd uit Italië. Hoe weet ik of de teller klopt? Hij ziet er verder tiptop uit en goed onderhouden. Geen benoemenswaaardige apk punten tov andere met hetzelfde kilometrage.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe u van de betreffende geimporteerde Volvo de kilometerhistorie kunt checken.

Dat lukt feitelijk alleen van de in Nederland geregistreerde kilometers zoals u wellicht weet. Maar op de Italiaanse kilometerhistorie kunt u niet meer de vinger op krijgen. Overigens meldt de RDW dat Europa heeft bepaald dat vanaf 20 mei 2018 de tellerstand bij de APK verplicht in een nationale database opgenomen moet worden. Duitsland is hiermee al gestart. Dus een om toch óók vanuit het buitenland afkomstige auto's een inzichtelijke kilometerhistorie te kunnen krijgen zijn inmiddels wel de eerste stappen gezet. Uiteraard omdat tellerfraude helaas toch een vaak voorkomend fenomeen blijkt bij geimporteerde auto's zonder dat altijd concreet te kunnen aantonen.

Maar wat uw auto betreft is eigenlijk de huidige staat en conditie de enige indicatie of de huidige tellerstand geloofwaardig is. Wannneer een auto wat slijtage en noodzakelijk onderhoud betreft er beduidend slechter aan toe is dan wat de tellerstand verraad zou je oprechte twijfel kunnen hebben. Maar het werkelijke harde en concrete bewijs ontbreekt echter helaas in de vorm van een kilometerhistorie zwat-op-wit. Maar voor de aankomende generaties import auto's wordt dat hopelijk wel steeds vaker inzichtelijk.