Stikstof en depositie
Vraag gesteld door een ANWB-lid op 25 september 2019
De ANWB stimuleert indirect (via kwikfit) stikstofvulling in banden. Uiteindelijk komt deze extra stikstof weer vrij in het milieu. Wat is hiervan het effect m.b.t. de stikstof depositie problematiek? Zou het niet beter zijn om met deze stikstofvulling in banden te stoppen, zeker gezien het niet bewezen is dat het een significante verbetering geeft voor je banden of bandenspanning?
Antwoord van Jos
ANWB ExpertU heeft een vraag over stikstof in banden en de gevolgen voor het milieu.
Allereerst is de ANWB niet per definitie voorstander van stikstof in de banden. Daar zijn we heel open over, los van wat KwiKfit daarvan vindt. Hieronder 'n aantwoord op één van meerdere soortgelijke vragen over stikstof in de banden.
Heeft stikstof als vulling van autobanden voordelen ten opzichte van lucht?
Bij de ANWB is geen wetenschappelijk onderzoek bekend naar de (door garages en ketens gecommuniceerde) voordelen van met stikstof gevulde banden. Banden gevuld met stikstof zouden hun spanning langer behouden.
Stikstof is een prima om banden mee te vullen, maar dat banden gevuld met stikstof langer hun spanning behouden dan banden gevuld met lucht hebben wij nog niet zien aangetoond.
Bij spanningsverlies van een band spelen een aantal factoren een rol. Vooral het rijgedrag is van invloed: bij het raken van een stoeprandje of verkeersdrempel zal door de vervorming van de band inhoud ontsnappen, ongeacht of het lucht of stikstof is. Het belangrijkste is dat de bandenspanning geregeld wordt gecontroleerd en dat indien nodig de band weer op spanning wordt gebracht. Dat kan uitstekend met droge lucht, dat overigens al voor circa 78% uit stikstof bestaat. Verbruik, geluid en comfort van een band wordt niet bepaald door het middel waarmee de band is gevuld. Wel zitten er tussen banden onderling verschillen. Daarom testen wij jaarlijks zowel zomer- als winterbanden en publiceren de resultaten op anwb.nl.
Wij zien dus eerlijk gezegd geen reden om tegen een meerprijs de banden met stikstof te laten vullen wanneer de buitenlucht al uit 78% stikstof bestaat. Overigens wordt de gebruikte stikstof voor de banden gewoon uit de atmosfeer gehaald en is dus gewoon al feitelijk van nature aanwezig. Het is niet zo dat een 100% vulling en het onsnappen daarvan een extra milieubelasting geeft. Maar zoals gezegd is het beoogde succes van stikstof in autobanden niet wetenschappelijk aangetoond en beschouwen wij het meer als commercieel product zonder aantoonbaar nut.
Deel deze pagina