Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Spontaan uitvallen motor Audi A6

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 7 oktober 2019

Tweede hands, bouwjaar 2011, al een keer of acht bij lage snelheid bijv bij drempel, of file, motor in ontkoppelde toestand spontaan afgeslagen, met wegvallen rem en stuurbekrachtiging. Alle andere functies blijven volledig intact. Sleutel omdraaien en start direct weer. Verkoper weet geen oplossing of verklaring.
Vraag:
1. wat kan de oorzaak zijn danwel wat nu te doen om die te achterhalen?
2. kan dit ook gebeuren met motor gekoppeld want dat is gevaarlijk als ik wel hogere snelheid heb.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat u al 'n aantal maal heeft meegemaakt dat uw auto uitviel in een ontkoppelde toestand bij lage snelheid.

De Wegenwacht meldt op basis van ervaringen uit de praktijk dat het contactrelais er wel eens mee ophoudt, waardoor de auto helemaal ‘dood’ blijft. Dit relais valt uiteraard te vervangen. Verder meldt men dat de elektronica in de stuurkolom wel eens storingen wil veroorzaken, waardoor de auto niet meer rijdt.

Dit zijn dus volgens de Wegenwacht vaker voorkomende verschijnselen maar kan ik zo niet inschatten of dat één op een aansluit op uw gebrek. Er kan ook best iets anders aan de hand zijn. Kennelijk heeft de verkoper geen oorzaak kunnen achterhalen en zou in theorie het afslaan ook best onder andere omstandigheden kunnen gaan plaatsvinden. Daarom kan ik het me voorstellen dat het voor u belangrijk is te weten wat er aan de hand is. Vervolgens kan je dan een inschatting maken of het afslaan u ook op snelheid zou kunnen overkomen. Maar nader onderzoek is toch echt noodzakelijk en zijn misschien de twee genoemde suggesties van de Wegenwacht een verwijzing in de goede richting.