Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rood dashboard lampje auto met slotje

Vraag gesteld door M. Goedhart op 27 september 2019

Gisteren op de snelweg begon de motor plotseling hele hoge toeren te draaien ( de wijzer schoot naar 5,5). Ik stond middenin de file en heb de auto naar de vluchtstrook gemanoeuvreerd. De motor leek op een op hol geslagen paard dat niet wilde stoppen. Op het dashboard brandde een rood lampje van een auto met een hangslotje. Ik heb de motor uitgedaan en heb het na 5 minuten wachten weer gestart.....Alles functioneerde weer normaal en er brandde ook geen lampjes meer op het dashboard. Ik ben daarna zonder verdere problemen naar huis gereden, maar ik vond het een heel enge ervaring; wat was er aan de hand?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Op de snelweg ging de motor van uw auto plotseling op hol. Er ging een rood lampje branden van een autotje met een hangslot. Een rood lampje betekent altijd direct de motor uit zetten en hulp roepen. Dat de motor na 10 minuten weer normaal draaide, betekent niet dat het probleem is opgelost.

U geeft geen merk en type auto of kilometerstand. Een motor die op hol slaat draait vaak op de motorolie door een te hoog oliepeil. Het beste kunt u dan ook het oliepeil controleren. Als de motorolie boven peil staat kunt u de Wegenwacht bellen. Als het oliepeil goed is kunt u met laag toerental naar uw garage rijden voor controle. Als het rode lampje opnieuw gaat branden moet u direct de motor uitzetten en de Wegenwacht bellen.

Er kan grote motorschade ontstaan als een motor op hol slaat.