Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet remvloeistof periodiek vervangen worden of kan volstaan worden met het testen van de vloeistof

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 september 2019

Ik heb een Bürstner camper met een Fiat Ducato 2,8 JTD-motor, bouwjaar 2002. Ik heb onlangs een campercheck laten doen door Ron Smits in Ede. Deze heeft o.a. de remvloeistof gecontroleerd, waarbij bleek dat hij in het rood stond. Dus meer dan 3 % vocht. Ron deelde mee dat de remvloeistof eenmaal per 2 jaar vervangen moet worden. Ik heb aan de hand van onderhoudsboekje en de facturen van voornamelijk de vorige eigenaar achterhaald dat gedurende 8 jaar de remvloeistof niet was vervangen. Ik heb hier gisteren de chef werkplaats van de Fiat dealer, waar de wagen in die tijd in onderhoud is geweest, mee geconfronteerd. Deze stelde dat elk jaar, bij de kleine en bij de grote beurt, de remvloeistof wordt getest. Als deze goed uitvalt wordt er geen remvloeistof vervangen.
Mijn vragen zijn de volgende:
- Klopt het verhaal van de garage?
-Als het bij de vorige beurt een jaar geleden goed getest is (groen?), kan het dan binnen een jaar van groen naar rood?
-Zo ja: wat kan hier dan de oorzaak van zijn?
-Als de vloeistof inderdaad periodiek vervangen moet worden: is eenmaal per 3 jaar bij de grote beurt dan voldoende, wanneer in tussenliggende jaren de vloeistof wel wordt getest?
Kan er doordat niet vervangen is en wellicht te lang met een te hoog watergehalte in de vloeistof is gereden, schade zijn ontstaan in het leidingenstelsel etc door corrosie?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

ANWB is van mening dat remvloeistof periodiek vervangen dient te worden volgens voorgeschreven interval. Meestal is dit 2 jaar.
De meeste  remvloeistof is hychroscopisch en neemt vocht op waardoor het kookpunt daalt en verder verouderd de remvloeistof door vervuiling.
Jaarlijks het kookpunt controleren is een vaker voorkomende methode om de remvloeistof te controleren maar voldoet niet aan de fabrieksvoorschriften.

Het is bij een camper van 17 jaar niet vast te stellen wanneer eventuele corrosieschade is ontstaan en waardoor.