Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diesel

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 26 september 2019

Voor mijn Peugeot boxer uit 2002. 2.2hdi wil ik graag weten welke diesel is beter voor mijn motor. Verstuivers. brandstoftank? Dit vraag ik omdat ik bacteriën had in de brandstoftank en was verteld dat door gewone, goedkoper diesel tanken veel vocht in de tank ophoopt. Wat veroorzaakt pruttelende motor bij stationair lopen en merk ik ook tijdens rijden, vermogenverlies. Iets met minder zwavel in goedkoper diesel.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt welke diesel u het beste kunt tanken om brandstofvervuiling en de aanverwante gevolgen zo veel mogelijk te beperken.

Het betreft hier een wat oudere diesel en het zou bij een dergelijke generatie diesel het ook van nut kunnen zijn om een toevoeging bij de tankinhoud te doen ter voorkoming van bacteriëgroei. Wanneer je bij de bekende grote brandstofleveranciers je dieseltank vult voldoet die brandstof aan de kwaliteit die je ook mag verwachten. Soms wordt een diesel echter wat minder intensief ingezet, met name voor wat kortere ritjes en dan is de premium versie bij de bekende merken een betere optie. Dan moet je denken aan o.a. de Shelll V-power, BP Ultimate en Total Excellium. Deze schonere dieselbrandstoffen hebben een meer reinigende en beschermende werking van het brandstofsysteem met een preventieve werking bij een wat minder intensief gebruikte diesel.

Maar het restant in de tank van een 17 jaar oude diesel kan best de nodige verontreiniging laten zien. Een eerder genoemde toevoeging kan dan in het kader van preventief onderhoud en ter voorkoming van brandstofsysteem gerelateerde problemen dan ook een prima investering zijn. En bij veel korte ritjes is een premium diesel zeker aanbevolen.