Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Versnellingsbak additief

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 18 september 2019

Onze Qashqai+2 Tekna 2.0 uit 2011 geeft na Frankrijkvakantie (3000 km) ratelend geluid bij versnelling 1,2 en 3. Verkopende Vakgarage vertelt dat dit komt door leeftijd en hoge kilometrage (165.000) en wil oplossen met nieuwe olie + additief in versnellingsbak. Als dat geen resultaat geeft wordt de versnellingsbak gereviseerd. Auto valt nog 2 maanden binnen Bovaggarantie. Is dit niet een lapmiddel?

Ik snap dat garage niet happig is op revisie vanwege kosten...Maar zou wel graag een duurzame oplossing willen en niet over 'n jaar voor dezelfde problemen staan.
Kan ik een duurzame oplossing "eisen" binnen die Bovaggarantie?
Is het eigenlijk wel een lapmiddel zo'n additief? Mijn "gezonde verstand" zegt dat iets wat kapot is of sterk ontregeld niet met een additieve vloeistof kan worden gerepareerd.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw garage stelt een ingreep voor op een relatief simpele manier het ratelende bijgeluid van de versnellingsbak van uw  Nissan op te lossen.

Formeel mag u een deugdelijke en duurzame reparatie verwachten in een dergelijke situatie. Het is dan aan de garage te bepalen op welke wijze dat dient te geschieden. Hoewel me dit op voorhand niet echt een heel efficiënte oplossing lijkt heeft u over de wijze waarop niet zo veel in te brengen. U moet het feitelijk een kans geven maar ik denk dat beoogde resultaat niet of nauwelijks wordt gehaald. Maar u mag zeker een duurzame oplossing ''eisen'' alleen dat zal met terugwerkende kracht moeten blijken. En wanneer de binnen de garantietermijn verrichtte ingreep tóch niet duurzaam is gebleken kunt u buiten de garantietermijn daar altijd nog op terugkomen. Vraag wel naar een reparatie omschrijving van de gedane werkzaamheden. Dus een garantiefactuur met de omschrijving van uw klacht én de ingreep die is uitgevoerd, om daar altijd aan te refereren wanneer het bijgeluid toch weer terugkomt.