Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Startmotor kapot door onheus gebruik Airco

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 september 2019

Wij zijn op vakantie geweest met een huurcamper (particulier, Fiat Ducato Adria, 6 pers uit 2001). Er was een airco aanwezig in de cabine die werkte via de huishoudaccu. Tijdens het rijden bleek de accu af en toe niet genoeg te worden opgeladen en trok de airco te veel stroom. De accu ging piepen en wij hebben hierop de accu uitgezet. Op een later tijdstip hebben wij wederom geprobeerd of de airco het deed. Het was immers meer dan 35 graden! Uiteindelijk is de zekering van de accu kapot gegaan (en vervangen) en zijn we een dag later stil komen te staan met een kapotte startmotor. Nu wil de eigenaresse de rekening niet volledig betalen van de reparatie van de startmotor. Is het mogelijk dat een startmotor kapot gaat doordat wij de airco (te vaak) hebben gebruikt?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U bent op vakantie geweest met een huurcamper voor zes personen uit 2001. Er is een airco aanwezig die werkt via de huishoudaccu. U hebt die accu uitgezet omdat die piepte. Later is de zekering van de accu kapot gegaan eb hebt u die vervangen. Een dag later is de startmotor kapot gegaan. De eigenaresse van de camper wil niet de volledige reparatie betalen van de startmotor en u wilt weten of de startmotor kapot gegaan zou zijn doordat uw aircogebruik.

Na navraag te hebben gedaan bij onze technische experts kan ik u  vertellen dat er geen verband bestaat tussen het gebruik van de airco en het defect van de startmotor. Uit uw verhaal kunnen wij niets opmaken waarbij aantoonbaar is dat er een causaal verband zou kunnen bestaat. De startmotor werkt namelijk op de boordspanningsaccu (oftewel de autoaccu). Tot slot mag het geen verrassing zijn dat een dergelijk defect ontstaat bij een camper van 18 jaren oud. Wilt de eigenaresse u hier toch verantwoordelijk voor houden dan dient zij te bewijzen dat door uw toedoen de startmotor kapot is gegaan.