Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Spruitstukpakking dicht niet volledig af

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 18 september 2019

In januari is mijn turbo vervangen. Sinds dat moment ruik ik uitlaatdampen in de auto en is het aanzuigen van valse lucht hoorbaar. Gisteren is (na herhaaldelijk aandringen mijnerzijds) de turbo gedemonteerd omdat men dacht dat de nieuwe turbo kapot zou zijn. Na demontage bleek de spruitstukpakking niet goed af te dichten. Gevolg: 6 werkplaatsuren die ik moet voldoen. Nu is mijn vraag: Had dit al geconstateerd moeten worden tijdens het vervangen van mijn turbo in januari? Kan het niet goed afsluiten zijn ontstaan tijdens het vervangen van mijn turbo? Of staat dit geheel op zichzelf en ben ik zelf aansprakelijk. Gegevens auto: Renault Grand Scénic 1.5 dCi. Bns Sport 7p.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt zich af of de lekkende spruitstukpakking bij het vervangen van de turbo destijds ontstaan zou kunnen zijn of in ieder geval opgemerkt.

Wanneer het de pakking betreft tussen het spruitstuk en de motor zie ik geen relatie met de turbo vervanging. Wanneer het de pakking betreft tussen de turbo en het spruitstuk uiteraard wel. Maar uitgaande van het eerste zie ik bij het de- en monteren van de turbo geen reden waarom er daardoor gevolgen kunnen zijn voor de spruitstukpakking. Of men dit destijds wél had moeten constateren is lastig omdat je dat visueel niet zomaar zonder demontage van het spruitstuk kunt vaststellen. Alleen bij een draaiende motor met de symptomen die u kort na vervanging zelf heeft ervaren zou dat een reden kunnen zijn de pakking nader te onderzoeken.

Het betreft dus best een lastige situatie. Stel dat de garage in januari na het monteren van de turbo inderdaad de betreffende klachten zelf had geconstateerd, hadden er eigenlijk nagenoeg weer de zelfde handelingen verricht hadden moeten worden als nu uiteindelijk uitgevoerd. Ik denk dat u dan ook een soortgelijke rekening had ontvangen omdat er niet écht iets concreets is waarvan je kunt zeggen dat de garage daar aantoonbaar nalatig in is geweest. Ik begrijp uw vraagtekens volledig en zijn ook zeker niet onredelijk. Maar technisch zie ik dit meer als overmacht dan verwijtbaar richting de garage. Maar misschien is het wel een verwijt dat pas na lang aandringen de klacht kennelijk voldoende serieus is genomen. Misschien dat de rekening er wat coulanter uit had gezien wanneer men bij uw  eerste melding er meteen wat dieper ingedoken was.