Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gemeente aansprakelijk stellen

Vraag gesteld door C. de Jong op 9 september 2019

Tijdens uitrijden van een parkeervak raak ik een tijdelijk paaltje met een uitstekende punt waardoor mijn voorbumper eraf werd getrokken. m.i. staat deze paal te dicht langs het parkeervak want ik ben niet op de stoep gekomen. zijn er regels van hoever een paal moet staan van de kant van de weg en omdat het een tijdelijke bewegwijzering is en een scherpe punt op zit kan ik daarvoor de gemeente verantwoordelijk stellen. 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Bij het uitparkeren bent u met uw auto tegen een tijdelijk paaltje aangereden. Nu u hierbij schade aan uw auto heeft opgelopen, vraagt u zich af of de wegbeheerder eventueel aansprakelijk gesteld kan worden op grond van nalatigheid bij plaatsing van het tijdelijke paaltje.

In de landelijke richtlijnen van het CROW voor parkeervakken staat, dat er bij de plaatsing van verticale elementen (zoals paaltjes) rond het vak rekening gehouden moet worden met de zichtbaarheid vanuit een parkerend voertuig.

Aansprakelijkheid wegbeheerder
Als u schade hebt opgelopen door bijvoorbeeld een gat in de weg of een losliggende putdeksel op het fietspad of een tijdelijk paaltje bij een parkeervak, dan kan de wegbeheerder aansprakelijk zijn. Het gebrek aan de weg of het wegmeubilair moet dan wel een gevaar opleveren. Daarnaast moet u bewijzen dat de schade is veroorzaakt door het gebrek.

Meer informatie over de aansprakelijkheid van de wegbeheerder vindt u op onze website.