Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan gewicht

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 september 2019

Mag een caravan op kenteken, maximale belading, meer wegen als het trekgewicht van de auto?

Voorbeeld:
Mijn auto mag op kenteken 1500kg trekken en de caravan mag op kenteken tot 1700kg beladen worden. Dit mag niet dat is mij duidelijk maar als ik de caravan niet zwaarder belaad dan 1500kg mag dat dan wel. Volgens de dealer is dat geen probleem. Reden: ik wil graag een zwaardere as onder de caravan om in de toekomst (andere auto) wel het gewicht van 1700kg te kunnen benutten.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het te trekken maximale gewicht van de auto én die van de caravan.

De caravan mag op papier maximaal 1700 kg wegen. Dus feitelijk zie ik geen reden waarom u in de toekomst een zwaardere as zou willen. Die zit er al onder. Alleen uw hudige auto mag dit gewicht niet trekken maar zolang u de caravan niet zwaarder laat wegen dan 1500 kg is er niets aan de hand, zoals uw garage terecht heeft opgemerkt.

Op het moment dat u een auto aanschaft die wel 1700kg óf meer mag trekken kunt u vervolgens wel de caravan met 200 kg méér beladen. Maar 1700 kg mag uw caravan al wegen met de huidige as. Alleen de juiste auto ontbreekt om dat ook te kunnen benutten. Tot die tijd volstaat het prima wanneer uw caravan op straat niet zwaarder weegt dan 1500 kg beladen gewicht. Het gaat er immers om wat de caravan in werkelijkheid weegt en niet wat toelaatbaar is.