Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto exporteren naar Duitsland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 september 2019

Ik wil mijn kampeerbus exporteren naar Duitsland. Bij de RDW moet ik mijn kentekenplaten inleveren en krijg ik een kentekenbewijs deel II voor de export en een vrijwaringsbewijs. Ik mag er dan witte kentekenplaten opzetten met mijn kenteken waar ik nog twee weken in Nederland mag rijden, mits hij verzekerd en apk gekeurd is. Mag ik met deze kentekens naar de koper in Duitsland rijden als hij WA verzekerd is?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u met het tijdelijke kenteken de betreffende kampeerbus door Duitsland mag rijden naar zijn toekomstige nieuwe eigenaar.

De RDW geeft aan dit in het betreffende land zelf na te gaan. Dit soort regels kunnen immers overal anders zijn. Ik kan nergens een bevestiging óf ontkenning vinden waaruit blijkt dat dit mag of juist niet. Naar mijn mening is er géén sprake van een erkend kenteken en zou een dienstdoende agent in het toch best strenge Duitsland hier een probleem van kunnen maken. Je mag de plaat immers ook zelf maken en ziet er dus nogal geimproviseerd uit. Het was misschien handiger geweest wanneer u met het oorspronkelijke kenteken richting Duitsland was gegaan en men aldaar de uitschrijving had geregeld met de RDW. Dat is Europees wel aardig geregeld. Maar misschien dat de toekomstige eigenaar een kenteken kan regelen om vanaf de Duitse grens verder te mogen rijden. Bijvoorbeeld met een Kurzzeitkennzeichen.