Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke auto is geschikt voor langere afstand en ongeveer 40000 km per jaar?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 8 september 2019

Ik ga vanaf november dit jaar vanwege mijn werk gemiddeld 800 km per week rijden. Welke type auto is hiervoor geschikt? Ik zoek een compacte middenklasser die betrouwbaar is en qua onderhoud niet te duur. Momenteel rijden we een Skoda Rapid sedan (2013, benzine, ongeveer 92.000 km op de teller). Is deze auto hier ook geschikt voor of kan ik beter overstappen naar een diesel?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het met zo'n 40.000 km op jaarbasis verstandig is uw huidige auto in te ruilen voor een diesel uit het middenklasse segment.

Met uw toekomstig jaarkilometrage komt u economisch gezien wel voor een diesel in aanmerking komen. Ik kan echter niet uit uw vraag opmaken of een vervangende auto een nieuwe auto zou moeten zijn of een gebruikte. Met name de gebruikte markt kan interessant zijn omdat gezien de dalende populariteit van diesel de occasion markt flink onder druk staat. Daardoor kan de aanschaf van een jong gebruikt exemplaar aantrekkelijk zijn vanwege relatief lage aanschafprijzen. Wanneer u echter de intensie heeft een toekomstige diesel langdurig in te zetten, kan dat aan het eind van de gebruiksduur u een lagere kilometerprijs opleveren dan wanneer u met uw huidig auto blijft doorrijden.

Om een beeld te krijgen van de kilometerkosten van een potentiële nieuwe óf gebruikte kandidaat kunt u ons Autokosten programma raadplegen. Wanneer u dat vervolgens ook doet bij uw huidige auto, krijgt u zo een beeld van de autokosten op basis van uw jaarkilometerage en geplande gebruiksjaren.

Als mogelijke vervanger voor uw huidige auto in de compacte middenklasse diesel sector denk ik uiteraard aan de VW Golf. Het beste alternatief is wat mij betreft de Ford Focus met een minstens zo goede status als de Golf. Maar misschien dat een Rapid in de diesel versie ook geschikte kandidaat is. Verder past de Seat Leon ook in dat rijtje en de Opel Astra. De voorkeur gaat dus uit naar de wat meer Duits georiënteerde merken vanwege de goede diesel reputatie en in de regel prima rijeigenschappen. Ook voor jaarkilometrages richting de 40.000 kilometer per jaar.