Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

PK/koppel/gewicht

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 1 september 2019

Is de trekkracht/PK van een auto en de tijd die een auto nodig heeft om een bepaalde snelheid te bereiken altijd afhankelijk van het gewicht van de auto? Ik rijd nu een auto met 105 PK of 77 KW, 6300 rpm en 137 Nm met een ledig gewicht van 1163 kg.

Echter wanneer ik kijk naar compactere auto's in het B segment hebben deze altijd een (veel) lager aantal PK. Hoe zit dit precies en wat is er te zeggen over hoeveel PK benodigd is om vlot te kunnen rijden en te kunnen inhalen op de snelweg en voldoende trekkracht te hebben voor normaal gebruik in voornl Nederland maar ook langere afstanden binnen NL en een enkele keer Frankrijk/België ?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De acceleratie van een auto (hoe snel een auto versnelt) hangt inderdaad af van vermogen, koppel en gewicht. Daarbinnen maakt het nog uit welk karakter de motor heeft, dus bij welk toerental er welk koppel en vermogen beschikbaar is. Het moment van schakelen speelt nog mee, of hoe de automaat is geprogrammeerd.

Het is lastig om aan te geven hoeveel vermogen of koppel er nodig is om vlot te kunnen rijden. Het verschilt namelijk per persoon wat men onder vlot verstaat. U schrijft ook niet hoe uw huidige auto bevalt.

Bij uw huidige auto is het koppel vrij laag. Daardoor voelt een auto traag aan bij lagere toerentallen. Als dat koppel bij uw volgende auto richting de 200 Nm kan of hoger, en als dat ook nog bij een lager toerental beschikbaar is, dan wordt de auto al een stuk vlotter dan uw huidige, ook met 100 pk en een vergelijkbaar gewicht.