Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Het tegelijk naderen van een rotonde waarbij links meestal voorrang krijgt

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 7 september 2019

2 auto's naderen een rotonde. 1 nadert van  "rechtdoor" en de andere van links. Ze zijn op hetzelfde moment bij de haaientanden of rotonde. Je ziet dan vaak dan de auto van links voorrang neemt of krijgt. Volgens mij hebben beide auto's recht om de rotonde op te rijden. Ook zie je vaak dat als er van links een rij auto's aankomen deze achter elkaar de rotonde oprijden zodat de auto van "rechtdoor"er niet tussen kan terwijl in principe deze auto ook de rotonde op mag als de 2e auto van links nog niet op de rotonde rijdt. Dat lukt dan vaak niet en wordt er voorrang genomen door de auto van links.
Hoe wordt hier over gedacht of staat dit omschreven in de verkeerswet?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

Vraagt welke bestuurder voorrang heeft bij gelijktijdige nadering van een rotonde met haaientanden (één nadert van 'rechtdoor', de ander komt van links).

Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens geeft geen nadere omschrijving wie in deze situatie voorrang heeft. Beide bestuurders hebben haaientanden en moeten dus het verkeer dat op de rotonde rijdt, voorrang geven. Dus als de bestuurder die van links komt, al op de rotonde rijdt, moet de bestuurder die 'rechtdoor' gaat, deze voorrang geven.

Het komt er op aan wie het eerst de rotonde op rijdt. Het is dus aan te raden om goed op te lettten (oogcontact) of degene die van links komt al de rotonde oprijdt of niet.