Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diagnose kosten zonder afspraak

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 5 september 2019

Mijn auto Citroën C4 Grand Picasso is de motor uitgevallen en deze is door de anwb naar de citroen dealer getransporteerd. Er is gevraagd wat de kosten zijn om de auto te repareren. Er is geconstateerd dat de distributie riem is gebroken en de motor schade heeft. Voor 400-500 euro kan onderzocht worden hoeveel schade de motor heeft en wat de reparatie kosten zullen zijn. Omdat de auto al 11 jaar oud is besloten om niet te repareren. De garage heeft een aantal delen van de auto los gehaald om te beoordelen dat de riem kapot is en heeft de losse onderdelen in de kofferbak neergelegd en dus niet terug geplaatst. De garage brengt nu 2 uur werk loon in rekening (€200). Is het reëel dat de garage dit bedrag vraagd (is niet afgesproken of afgestemd) en is 2 uur reëel voor deze analyse?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

In de meeste gevallen is er gevolgschade na het breken van een distributieriem van een moderne auto. Als u aan de garage heeft gevraagd om de auto te bekijken, dan zijn deze kosten terecht.

Om met zekerheid te constateren dat er gevolgschade is moet gekeken worden of de in- en/of uitlaatkleppen de zuigers hebben geraakt. Daar is een garage wel even mee bezig, mede omdat er eerst wat onderdelen verwijderd zullen moeten worden om er goed bij te kunnen komen.

De arbeidstijd verschilt per auto en lijkt mij in dit geval reëel. Als er exact moet worden bekeken wat er precies kapot is gegaan zal er nog meer uit elkaar moeten worden gehaald.
Dat de onderdelen niet zijn teruggeplaatst scheelt weer tijd en dus arbeidsloon. Het terugplaatsen is zinloos als de auto niet gerepareerd wordt.