Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bellen achter het stuur

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 6 september 2019

Mag je tijdens het autorijden/fietsen e.d. je telefoon klemmen tussen je hoofd en je hoofddoek? Je maakt immers geen gebruik van klemmen tussen hoofd en schouders...

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of het als bestuurder van en voertuig toegestan is, een mobiele telefoon te gebruiken door deze te klemmen tussen de hoofd en hoofddoek.

Nee, dit wordt eveneens gezien als vasthouden van een mobiele telefoon.

Toelichting op het gebruik van een mobieltje in het verkeer:

Mag je als bestuurder een mobieltje vasthouden?
Vanaf 1 juli 2019 is het voor bestuurders van een voertuig verboden om tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat vast te houden dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking. Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tabletcomputer of een mediaspeler. 

Vanaf 1 juni geldt dit verbod ook voor fietsers, trambestuurders en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen. In verband met de grote toename van het gebruik van mobiele elektronische apparaten en het toegenomen aantal ongelukken is hiertoe besloten.
Het wordt voor alle bestuurders van een voertuig verboden om tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat vast te houden. Als je stilstaat, mag het dus wel.

Wat is een mobiel elektronisch apparaat? 
Een mobiel elektronisch apparaat is een ruim begrip. Naast een mobiele telefoon valt hier ook een tabletcomputer, digitale foto- en videocamera’s, e-readers, laptops, mobiele navigatieapparaten, mobiele televisies en mediaspelers met een video- of audiofunctie onder. 

Valt een smartwatch onder vasthouden?
Smartwatches vallen ook onder het begrip mobiel elektronisch apparaat. Het is echter de bedoeling om dit om je pols te dragen. Daarom wordt het dragen niet gezien als vasthouden. Dit geldt ook voor andere apparatuur die bedoeld is om op of aan het lichaam gedragen te worden. Denk bijvoorbeeld aan internetbrillen. 

Welke hulpmiddelen zijn toegestaan?
Er zijn technische hulpmiddelen om wel je telefoon te kunnen gebruiken zonder deze vast te hoeven houden. Denk aan een stuurhouder. Of oortjes die je kunt bedienen via een knopje op het snoer. Daarmee mag je wel navigeren of muziek luisteren als je je telefoon in je jas of zak hebt. Wat niet mag is het continu vasthouden van het oortje van de handsfree set tegen het oor tijdens het rijden. Dit wordt weer als “vasthouden” gezien. 

Het klemmen van een telefoon tussen oor en schouder of tussen een hoofddoek mag niet. Dit valt weer onder vasthouden.