Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekkracht auto upgraden voor caravan

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 26 augustus 2019

Mijn auto, Toyota avensis 1,8vvi 129pk, 95kw, 2008, gaat een caravan dethleffs trekken van 1350kg,het kenteken van de caravan kan bij RDW omlaag gezet worden naar 1300kg, op kenteken auto staat max. Te trekken 1300kg.omdat dit allemaal net op de grens van het maximale ligt, wilde ik weten of deze auto(automaat) op legale wijze getuned kan worden, en wat het dan kost om bij rdw het kenteken op bv 1500kg te zetten. Als na het tunen het rijgedrag gewoon normaal blijft, maar die extra power alleen gebruikt gaat worden om net iets beter weg te komen met de caravan, is dat tunen dan niet schadelijk voor de motor. 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft wat vragen over het trekken van een caravan met uw Toyota Avensis.

Terugkeuren van de maximaal toelaatbare massa van een caravan is alleen noodzakelijk als de gewichten te hoog zijn voor een B-rijbewijs, en de eigenaar geen BE-rijbewijs heeft. Mocht het nie tom het rijbewijs gaan, dan hoedt de caravan niet te worden teruggekeurd. Het werkelijke gewicht is namelijk bepalend als het gaat om overschrijding van maximum trekgewicht. Als u de caravan onder de 1300 kg houdt, is deze combinatie toegestaan zonder terugkeuren. 

Verhogen van het trekgewicht (dus maximum aanhangwagenmassa - 'wat de auto mag trekken') is niet mogelijk. Softwarematige tuning zal ook weinig effect hebben omdat deze motor geen turbo heeft. Bij een turbomotor wordt bij chiptuning extra brandstof toegevoerd én door verhoging van turbodruk ook extra lucht. Bij een atmosferische motor zou je wel extra benzine kunnen toevoeren, maar geen extra lucht. Die lucht is wel nodig om de benzine te laten verbranden. U zult het dus moeten doen met 129 pk. Die levert de motor pas bij een hoog toerental. Om alles uit de motor te halen wat er in zit zult u dus moeten terugschakelen.