Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remmen piepen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 27 augustus 2019

Heb bij de garage alle remschijven en remblokken vervangen. 2 weken later begon de remmen te piepen en ben terug naar de garage gegaan. Garage heeft de remblokken kanten schuin gesleept en iets op gesmeerd. Hier heb ik ongeveer 50 euro voor betaald en ging 1 week goed. Na dat week begon het weer te piepen. Moet ik nu weer de garage betalen om ervoor te kijken ( want een monteur moet toch eerst weten waarom de remmen piepen voordat hij wat aan doet ). Kan met deze bedragen net zo goed weer een set remblokken kopen.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Piepend geluid bij remmen
Een piepend geluid van de remmen wordt veroorzaakt doordat het remblok heel iets kan bewegen, en door de wrijving met de remschijf in zijn eigen trillingsfrequentie wordt gebracht. Dat geeft een piepgeluid.

Oorzaken en oplossingen
Oorzaken van piepende remmen zijn montagefouten, onjuiste plaatsing van de remklauwclips, of onjuiste plaatsing van vulplaatjes, die bijgeluiden juist moeten tegengaan. Belangrijk is dat de onderdelen van de remklauw goed gereinigd en gesmeerd zijn. Wat het bijgeluid kan oplossen is het licht opschuren van de remblokken, rondom afschuinen van de remblokken (in uw geval al gedaan) en de blokken opnieuw monteren met wat remmen-montagepasta.