Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor van VW Golf 4 slaat af bij warme motor

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 29 augustus 2019

Ik heb een VW Golf 4 uit 1999 (1.4 16v benzine). Deze wordt jaarlijks goed onderhouden. Nu is het al een tijdje zo dat de auto na een half uur rijden afslaat zodra ik moet stilstaan (zoals bijvoorbeeld bij een stoplicht of indien ik voorrang moet verlenen). De auto start vervolgens meteen weer, maar moet ik even later weer stoppen dan slaat de motor weer af. Dit is alleen het geval vanaf ongeveer een half uur rijden (temperatuurwijzer staat dan netjes in het midden). Toerental is altijd stabiel (geen vreemde dynamiek), alleen mer ik dat hoe warmer de motor wordt hoe lager het stationaire toerental wordt. Bougies zijn vaker vervangen, accu en dynamo kortgeleden ook. Ander euvel die wellicht hiermee te maken heeft, maar misschien ook niet: bij koude motor (eerste 2 minuten rijden) dan houdt de auto soms bij gasgeven flink in, waardoor ik terug moet schakelen en voorzichtig gas moet geven om vooruit te komen. Wat zou het kunnen zijn?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw Golf IV 1.4 16v benzine uit 1999 slaat af als hij warm is en houdt soms in bij accelereren met koude motor. U geeft aan dat de auto jaarlijks goed onderhouden is en dat dit probleem zich al een tijdje voordoet.

Problemen met afslaan en inhouden kunnen zeer veel oorzaken hebben en het is dan ook zinloos om lukraak mogelijke oorzaken op te noemen. Omdat de motor eerst steeds langzamer gaat draaien als hij warm wordt zou ik het eerste naar de brandstofvoorziening kijken. Bovendien zijn er al diverse reparaties aan gedaan zonder resultaat.

Misschien een keer warm rijden met een OBD tester aangesloten zodat u kunt monitoren wat er gebeurt. Als u of uw garage er niet uit komt kunt u een afspraak maken bij een GMTO diagnosespecialist om een diagnose te stellen.