Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afstand rugleuning - stuur - pedalen

Vraag gesteld door K.M. de Haan op 22 augustus 2019

Ik ben niet zo lang, ca. 1.70m. Ik rijd een Mercedes-Benz, B-klasse uit 2006. Wanneer ik in mijn auto het verstelbare stuur zover mogelijk naar me toe trek en vastzet en mijn stoel instel zodat het comfortabel zit, zitten altijd de pedalen nog te dichtbij en zit ik met enigszins opgetrokken knieen. Dat is bij alle auto's die ik nu aan het verkennen ben ook zo. De enige auto's waarbij dat niet zo is, zijn de Volvo's S70 en V70. Daar zitten de pedalen wat verder van de stoel af en zit ik perfect. Ik overweeg nu een kleinere auto dan een Volvo (ook de XC40 vind ik groot). Hoe kom ik te weten bij welke merken / modellen de afstand 'stuur - pedalen' (daar gaat het in feite om) ook wat groter is zodat ik mijn benen wat meer gestrekt kan houden?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U stelt een vraag over de ergonomie aangaande zitpositie. De onderlinge stand van pedalen, stoel en stuur is niet vastgelegd in databases. Een snelle selectie maken is dus niet mogelijk.
Vanuit de praktijk kan ik aangeven dat we in Duitse auto's vaak de ruimste verstelmogelijkheden tegenkomen (waaronder ook Mercedes-Benz en auto's met Duitse invloeden zoals Seat en Skoda). Bij Franse en Japanse auto's is de zitpositie over het algemeen wat meer zoals u omschrijft: de pedalen te meer dichtbij en het stuur verder weg. In een Volvo kan je ook lekker met de benen vooruit zitten en ik denk zeker dat ook een BMW u op dat vlak zal bevallen.
Daarnaast is de afstand stuur-pedalen wisselend per segment. In een SUV of crossover zitten we meer a la keukenstoel, de lage rijdershouding is meer voorbehouden aan lagere, traditionele (niet-hoge) modellen zoals de stationwagons en sedans.