Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zelf schade-expert inschakelen na aanrijding in buitenland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 9 augustus 2019

Wij zijn met auto en vouwwagen op 1 juli 2019 op de Duitse Autobahn flink aangereden. Volgens de agent bij wie wij naderhand verklaring aflegden had het politieonderzoek wel duidelijk gemaakt wie de veroorzaker is: de tegenpartij. Voor zover wij weten treft ons ook geen (mede)blaam door te hard rijden, rijbaan verlaten o.i.d.. De Staatsanwalt moet de schuldige echter nog definitief aanwijzen en dat kan volgens de politie nog wel een maand duren. Onze verzekeringsadviseur zegt echter dat het zelfs nog wel vele maanden kan duren voordat (de verzekering van) de tegenpartij aansprakelijkheid erkent en de schade laat opnemen.

Al die tijd kan de auto dan dus niet gerepareerd worden: een bizarre situatie. De voertuigen zijn inmiddels gerepatrieerd; het vouwwagenrestant ligt in het ANWB-depot in Apeldoorn en de auto staat bij onze huisgarage in Zutphen. De auto is waarschijnlijk een gevalletje economisch total-loss maar technisch goed te repareren. In dat geval willen we dat zo gaan doen; de cosmetische punten laten we dan zitten. Onze adviseur raadt ons nu aan om zelf een schade-expert in te huren en de kosten daarvan dan later ook weer te verhalen op de tegenpartij. Dat klinkt wel zinnig. Mijn vraag: vindt u dat ook?

Hij verwees ons naar het bedrijf CED, omdat die vaak in internationale zaken optreedt, maar die hebben pas in oktober weer experts beschikbaar; ze zijn nu allemaal in het buitenland aan het werk of op vakantie. CED verwijst naar DEKRA, maar ik weet helemaal niet of dat een goede keuze is. Ik schakel bij voorkeur een bedrijf in met de basis in het oosten, zeg in de driehoek Apeldoorn-Enschede-Arnhem, of daar in ieder geval dagelijks actief. Mijn vraag: welke bedrijven hebben een goede reputatie en worden doorgaans ingeschakeld, en is die keuze nog een hachelijke zaak, oftewel zijn er ook ‘cowboys’ en zo ja hoe vermijd ik die dan?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U vraagt of u uw zelf een schade-expert kunt inschakelen om een expertise aan uw auto te laten verrichten. En of u de kosten daarvan kunt verhalen.

U kunt zelf een schade-expert inschakelen. Of u de kosten ervan vergoed krijgt van de tegenpartij is afhankelijk van de vraag of hij aansprakelijk is voor de schade. Het kan dus zijn dat u zelf (geheel of gedeeltelijk) voor de kosten van de expertise moet opdraaien.

U kunt de expertise ook door Dekra laten uitvoeren. Wij hebben geen reden om te twijfelen aan de deskundigheid van Dekra.