Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vier seizoen banden

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 2 augustus 2019

Ik ga in winter naar Zuid Frankrijk/Duitsland. Ik las dat ik dan winterbanden moet hebben. Zijn 4 seizoen banden ook goed?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of all seasonbanden ook zijn toegelaten in de winter in Duitsland en Frankrijk.

Naast winter- en zomerbanden zijn er ook all seasonbanden (4-seizoenen). Dit type band is een compromis tussen een zomer- en een winterband. Hij heeft duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter maar ook duidelijke tekortkomingen ten opzichte van een winterband in de winter.

Sommige banden zijn voorzien van het niet beschermde symbool M+S (modder en sneeuw). Maar alléén M+S op banden zegt niets over de rijeigenschappen onder winterse omstandigheden. M+S kan dus ook op zomerbanden staan. Let daar goed op bij het kopen van een all seasonband mocht u deze overwegen aan te schaffen.

In Duitsland is de regelgeving met betrekking tot M+S banden aangescherpt. Tot 31 september 2024 worden banden met alleen M+S nog geaccepteerd als band geschikt voor winterse weersomstandigheden, mits de banden voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Is de band later geproduceerd dan worden alleen banden geschikt geacht voor winterse omstandigheden die zijn voorzien van een Alpine-symbool. Dus wanneer de all seasonbanden aan het bovenstaande voldoen, mogen deze dus gebruikt worden in Duitsland wanneer de weeromstandigheden dat verplicht stellen.

Het gebruik van winterbanden is niet verplicht in Frankrijk, maar het wordt aangeraden winterbanden te gebruiken op wegen die zijn bedekt met sneeuw of ijs. Uiteraard zijn all seasons dan ook toegestaan.